Vanuit de LADGD commissie (Landelijke AnalistenDag GenoomDiagnostiek) is er op dinsdag 21 januari 2014 een prenatale array workshop georganiseerd in het Leids Universitair Medisch Centrum te Leiden.
Totaal waren er 15 deelnemers afkomstig van de Klinisch Genetische Centra in Amsterdam, Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht.

Het doel van de workshop was het bespreken van de procedure van de prenatale array binnen de diverse centra. Hiervoor werd voorafgaand aan de workshop een vragenformulier verstuurd onder de deelnemers. Zo kon een overzicht gemaakt worden van de verschillen en overeenkomsten binnen de centra. 
De onderwerpen die besproken zijn gingen over het gehele prenatale array traject. Beginnend bij het aanleveren van vruchtwater of vlokken (al dan niet gekweekt), de DNA isolatie, array inzetten, analyse en de rapportage.

Het programma begon met een presentatie vanuit Leiden over de Cytoscan HD array voor de CNV analyse van prenatale samples. Hierin werd de procedure van de prenatale array in Leiden besproken en werden een aantal resultaten getoond. Hierna werden aan de hand van een overzicht de verschillen en overeenkomsten binnen de verschillende centra met elkaar gedeeld en ontstond er een ‘discussie’. Hopelijk zijn hierdoor deelnemers op nieuwe ideeën gebracht.

Het was volgens mij een leerzame workshop mede doordat iedereen enthousiast meedeed. Tevens werd een basis gelegd om ook in de toekomst met elkaar in contact te blijven in geval van vragen over diverse werkwijzen en bij eventuele problemen.  
         
Lizet Groenewegen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Laboratorium voor Diagnostische Genoomanalyse (LDGA)
Klinische Genetica, LUMC, Leiden

Tevens wil ik Patrick van Bunderen en Cathy Bosch bedanken voor hun hulp bij het organiseren van deze workshop.